“Met volle focus stuur je door de natuur. Dat zorgt dat je snel het dagelijks leven vergeet.”

Geschreven door

Ilmar

Geschreven door

Ilmar

4×4 roadtrip in Roemenië. 

“Trek met een groep van 10 ondernemers in 5 terreinwagens de natuur in, en je hebt gegarandeerd succes.” Dat is wat Coen Caspers ons vertelde nadat hij met ons mee was op de 4×4-trip naar Roemenië. Deze reis neemt je mee off the grid, is enorm spectaculair en vraagt om veel improvisatie en samenwerking. Daarom past deze reis echt bij Enterpreneurs Adventures. Benieuwd? Lees hier hoe Coen het heeft ervaren!

Een wereldervaring

Coen ging met 9 andere ondernemers het avontuur aan en stapte bij Eltjo in de auto in Roemenië. “Ik vond dit echt een wereldervaring. Je komt in een enorm ruig gebied, en komt mensen tegen die op de meest afgelegen plekken leven. Dat laat je zien dat je met niets ook erg gelukkig kunt zijn. Dat is erg inspirerend.”

Hij vertrok naar Roemenië met het vliegtuig, en kon zo in de terreinwagen stappen. “Eigenlijk was alles al geregeld: het hotel voor de eerste nacht, de auto’s, de routes. Je hoefde alleen maar in te stappen. Je wordt in deze dagen echt een team met zijn allen. Elk obstakel dat je tegenkomt, moet je samen aangaan. Je leert veel van elkaar.”

Over Coen

Coen is ondernemer en eigenaar van Garage Caspers in Eelde. Zijn interesse in terreinrijden is dus geen verrassing. Hij houdt zich in het dagelijks leven bezig met de bemiddeling en de verkoop van auto’s, met de verhuur en onderhoud van BMW raceauto’s en het organiseren van driftdagen. “Maar op deze trip kun je ook zonder ervaring prima terecht. Je leert enorm veel van de ervaren instructeurs die mee zijn. Zij zitten naast je en zorgen dat jij alles leert over het rijden. Daarnaast gaat het erom dat je elkaar helpt, vanuit je eigen expertise. Waar die ook ligt. Dat is erg leerzaam. En het werkt enorm inspirerend om met gelijkgestemden – ondernemers – op pad te zijn. Dat levert erg mooie gesprekken op, en verbindt echt.”

Hoe ziet een dag eruit?

Rond een uur of 7 rits je de tent open. De zon is op, het is tijd om op avontuur te gaan. Als er water in de buurt is kun je even wassen, waarna je koffie zet en samen ontbijt. Je bespreekt het programma van de dag, die de organisatie al heeft uitgestippeld. 

“De organisatie is de hele tijd bezig met het bedenken van routes, eventuele alternatieven en speciale satellietnavigatie. Daar heb je zelf dus helemaal geen stress van. Wel is het erg leuk om dit eens van dichtbij mee te maken.”

Nadat je het kamp hebt afgebouwd, ga je onderweg. Coen was eerder al eens met ons mee geweest, en heeft hier dus veel mooie verhalen over. “Ik heb dan wel ervaring met terreinrijden, maar dat gaat in Roemenië toch wel even anders dan in bijvoorbeeld Nederland of Duitsland. Daar rijd je vaak over een weg die veel gebruikt wordt. Dat is hier echt niet het geval. Het wegennetwerk dat er ligt is heel erg oud en qua omvang echt enorm. Veel van die wegen worden vaak al tijden niet meer gebruikt. Dat is erg indrukwekkend. Sommige stukken zijn helemaal weggespoeld, of zitten vol gaten. Dat zorgt ervoor dat je het ene moment omgevallen bomen weg staat te werken met de kettingzaag, en het andere moment een sneeuwdam moet doorkruisen. Je bent voor je gevoel dus echt in de natuur, maar wel met respect voor diezelfde natuur. Je rost er niet zomaar doorheen.” 

“Trek met een groep van 10 ondernemers in 5 terreinwagens de natuur in, en je hebt gegarandeerd succes.”

Geen dag ziet er hetzelfde uit op deze reis. Je probeert op een dag flink wat afstand af te leggen, maar je komt veel onvoorspelbare dingen tegen. Coen: “Zo kwamen we een keer over een bergtop heen, was de hele zijkant van de weg verdwenen. Dan moet je jezelf omhoog zekeren met een lier om daar weer weg te komen. Dat is echt spectaculair.”

Tijdens de trip nemen we alles mee: tenten, kookgerei, eten en materialen die nodig zijn om de weg vrij te kunnen maken en de auto’s te kunnen repareren. Je bent dus echt een paar dagen off the grid. Voor de lunch strijk je neer op een afgelegen plek. Aan het eind van de middag slaan we met zijn allen op een mooie plek een kamp op, waar we de tenten neerzetten en een kampvuur bouwen. Aan dit kampvuur wordt het eten bereid, en trekken we een biertje open om de dag af te sluiten. Coen: “Aan het kampvuur ‘s avonds komen natuurlijk alle sterke verhalen naar boven. Dat is echt gezellig, en is een leuke afsluiter van de dag.”


Kaasfondue met lokale herders

Het gebied waar je doorheen rijdt is erg groot en afgelegen. Maar af en toe kom je onderweg mensen tegen, en dat kan voor de meest bijzondere ontmoetingen zorgen. Coen: “De laatste reis liepen we een aantal herders tegen het lijf. Die waren zo enthousiast dat we daar waren, voor we het wisten zaten we met een biertje aan de kaasfondue die ze voor ons hadden gemaakt. Ik ken geen andere plek waar de mensen zo gastvrij zijn. Dat was echt een speciale ontmoeting.”

Na de laatste dag zorgen we voor een hotel om samen af te sluiten, en weer even in een echt bed te kunnen slapen. Zo vlieg je de volgende dag fris weer naar huis. 

Ben jij klaar voor dit off the grid avontuur? Eltjo en Ilmar maken graag een reisplan samen met jou!

Neem contact op met Ilmar

Wil je meer informatie over zakelijk reizen?

Ilmar – onze Chief of Adventures – denkt graag met je mee. Laat hieronder je contactgegevens achter, dan neemt hij zo snel mogelijk contact met je op.

Contactgegevens